BoekenBerend

Sterrenkijker

Decemberactie sterrenkaart cadeau

De ontdekking

In de nalatenschap van zijn overleden vader vindt communicatieadviseur en schrijver Berend Henk Huizing brieven en geheime dagboeken. Als hoofdredacteur van de Hoogeveensche Courant en groot kenner van de Drentse streekhistorie kon zijn vader geweldig vertellen. Op papier dan, hij was geen prater. Op zijn sterfbed vertrouwde hij zijn zoon toe: ‘Jongen, je gaat nog verrast zijn door wat je allemaal ontdekt’. 

Het vinden van de dagboeken was een grote verrassing. ‘Niemand kende ze, mijn moeder niet en mijn zus ook niet. Eerst dacht ik nog, ik lees ze en leg ze dan weg, niemand heeft er verder iets mee te maken.’ Maar naarmate Berend Henk verder las, werd hij gegrepen door de belevingswereld van zijn vader als opgroeiende jongen in en vlak na de Tweede Wereldoorlog. ‘Het is te mooi om weg te leggen.’ Dan besluit hij zijn debuutroman te schrijven als eerbetoon aan zijn vader.

Aan de hand van de brieven en dagboeken kruipt Berend Henk in Sterrenkijker in de huid van zijn vader en herbeleeft hij de voetreis naar Rome, vlak na de Tweede Wereldoorlog, die zijn vader vormde tot de man die hij was.

Het schrijfproces

Twee jaar lang schrijft Berend Henk elke vrijdag aan zijn verhaal, op een zolderkamer in het hartje van de stad Groningen. Hij bezoekt enkele belangrijke locaties en rijdt een deel van de route die zijn vader ooit heeft afgelegd. Het is een bijzondere gewaarwording dat, terwijl het verhaal zich aan hem ontvouwt, Berend Henk het gevoel krijgt nu méér met zijn vader in contact te zijn dan bij leven. Dat wordt versterkt door het lezen van de brieven en de dagboeken waarop Sterrenkijker geïnspireerd is.

Na twee jaar schrijven en research – de feiten in het verhaal moeten natuurlijk wel kloppen – laat Berend Henk het manuscript als eerste lezen aan zijn vrouw. ‘Dat was een bijzonder moment. Ze las het verhaal in een ruk uit en moest er zelfs van huilen. Ze vond het mooi. Toen durfde ik het ook aan mijn zus te laten lezen, dat was opnieuw erg spannend, maar ook zij was onder de indruk.’

Berend Henk besluit dan om het manuscript ook daadwerkelijk te gaan uitgeven. Leuren langs allerlei uitgeverijen wil hij niet. Hij wil zeker weten dat het boek verschijnt en start zijn uitgeverij BoekenBerend.

Het verhaal

Het is 1947. Boerenzoon Waldrik droomt ervan sterrenkundige te worden en wil niets liever dan studeren. Tot groot verdriet van zijn strenggelovige vader. Die dwingt hem mee te emigreren naar Canada, om een nieuw bestaan te helpen opbouwen. Waldrik weigert en breekt met zijn familie. Ervan overtuigd zijn levensopdracht te vinden in de pauselijke sterrenwacht Specola Vaticana, besluit hij naar Rome te reizen. Een grote ontdekking onderweg verandert zijn kijk op de wereld. Hoe dichter hij bij zijn eindbestemming komt, hoe meer hij twijfelt. Zal hij er vinden wat hij zoekt? Een verhaal over volwassen worden, geloof, vriendschap en liefde.

Recensie door Jozien Wijnakker – 14 december 2022

Het boek leest prettig vanwege de relatief korte hoofdstukken en door het beeldend taalgebruik. En is zeker een liefdevol eerbetoon aan de vader van de auteur. Hoe verder ik las in Sterrenkijker hoe benieuwder ik werd naar het vervolg. 

Dit boek zit vol verrassende wendingen. Wat ik lees raakt me, zeker in het besef dat dit schrijven gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Huizing weet de lezer mee te nemen in de avonturen van de jeugdige Waldrik. Lezend over zijn reis en alle belevenissen onderweg, gepaard met groot verlangen en diep gemis, resoneert mijn gemoed mee. Ik word als het ware bij de hand genomen om mee te leven met de tocht door Europa van Waldrik. Huizing schetst een herkenbaar naoorlogs tijdsbeeld: streng geloof, groot gezin, benauwend dorpsleven, ontkenning gevoelsleven en dubbele boodschappen rondom seksualiteit. 

Tegelijk lees ik een universeel tijdloos verhaal over menselijke hunkering naar geborgenheid en naar de behoefte gezien, gewaardeerd, begrepen en erkend te worden in je eigenheid. Een boeiend verhaal over Waldrik’s zoektocht naar zichzelf in ontmoeting met een variëteit aan anderen en omgeving. Over hoe de hoofdpersoon trouw blijft aan zichzelf en in contact zijn eigen koers bepaalt en volgt. 

Dit boek leest als een jongensboek. En tegelijk als een levensboek waarin avonturen in de buitenwereld Waldrik’s binnenwereld in beroering brengt. Dit boek voedt de lezer tussen de regels met wezenlijke levenslessen. Toch blijft het geheel ‘licht verteerbaar’. Ik heb Sterrenkijker dan ook met veel plezier gelezen.

www.jozienwijnakker.nl

Levering vindt plaats via PostNL. Bestellingen worden binnen twee werkdagen verwerkt en verstuurd. Lees ook de leveringsvoorwaarden.

Wat lezers zeggen . . .